fbpx

Gratis bezorging en montage vanaf €75,- in NL

Bezorging binnen 1 tot 3 weken!

Eigen productie en showroom in Hoogeveen
Persoonlijk contact ✓

Douglas Hout & onderhoud


November 2023

Douglas & onderhoud

Wat is Douglas hout?

Douglashout is een houtsoort afkomstig van de douglasspar; één van de hardste Europese naaldhoutsoorten. Douglas / larikshout is de meest bekende houtsoort voor buiten. Douglas en lariks verschillen weinig van elkaar, Douglas is meer geschikt voor meubels, en lariks wordt meer toegepast in constructies (palen/grote balken).

Douglas hout heeft duurzaamheidsklasse 3. Dat houdt in dat het hout zo’n 10 tot 15 jaar meegaat. Het hout staat bekend om zijn mooie warme rode kleur. Het hout zal na enkele weken/ maanden beginnen te verkleuren en uiteindelijk zal het vergrijzen. Wanneer je graag de warme kleur langer wil behouden is het verstandig om het hout te behandelen. Douglas hout wordt veel onbehandeld toegepast, behandeling in diverse opties is zeker mogelijk, dit is bij ons in een aantal standaard opties mogelijk en als je andere behandelopties wilt kan dit vaak ook besproken worden in de showroom!

Waarom kiezen voor Douglas hout?

Douglas hout is makkelijk te bewerken en is in verhouding met andere houtsoorten goed betaalbaar. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt zodat je direct alle voor- en nadelen van Douglas kunt bekijken

Voor- en nadelen van Douglas hout

Voordelen Douglas hout

  • Goed betaalbaar
  • Sterk 
  • Een warme kleur die met de jaren op een mooie manier vergrijst
  • Duurzaam; gaat 10-15 jaar me

Nadelen Douglas hout

  • Hout werkt; dat betekent dat het hout reageert op weersomstandigheden. Dit kan zich uitten in hars-vorming en scheuren/ verkleuring. 
  • Kop en haarscheuren, meer dan bijvoorbeeld iroko

Onderhoud en bescherming van Douglas hout

Douglas is een onderhoudsvriendelijke houtsoort. Maar; hout werkt. Omdat hout een natuurproduct is zal het altijd gaan veranderen. Wanneer je ervoor kiest om de tafel te laten vergrijzen hoef je de tafel alleen maar af en toe schoon te maken.

Hoe kan ik het beste mijn houtproduct onderhouden?

Om jouw tuinmeubel zo lang mogelijk mooi te houden is het verstandig om het hout eenmaal per jaar schoon te maken met een Exterieur Cleaner. Het tuinmeubel hoeft hier niet voor behandeld te zijn, ook op een onbehandelde meubel is de cleaner geschikt. De cleaner reinigt het hout, waardoor hout weer schoon wordt.

Help! mijn tafel zit onder de vlekken...

Wat als ‘het weer’ of metaalvlekken in jouw tuinmeubel zijn getrokken? Geen zorgen, daar kan wat aan gedaan worden! 

Woca heeft een deep cleaner ontwikkeld voor hardnekkig vuil en hout dat licht is vergrijsd. Met de cleaner kan je jouw hout grondig schoonmaken. Ook ‘het weer’ of metaalaanslag kan met dit krachtige middel worden schoongemaakt.

Hoe kan ik het beste mijn houtproduct onderhouden?

Om jouw tuinmeubel zo lang mogelijk mooi te houden is het verstandig om het hout eenmaal per jaar schoon te maken met de Woca Exterieur Cleaner. Het tuinmeubel hoeft hier niet voor behandeld te zijn, ook op een onbehandelde meubel is de cleaner geschikt. De cleaner reinigt het hout, waardoor hout weer schoon wordt.

Help! mijn tafel zit onder de vlekken...

Wat als ‘het weer’ of metaalvlekken in jouw tuinmeubel zijn getrokken? Geen zorgen, daar kan wat aan gedaan worden! 

Woca heeft een deep cleaner ontwikkeld voor hardnekkig vuil en hout dat licht is vergrijsd. Met de cleaner kan je jouw hout grondig schoonmaken. Ook ‘het weer’ of metaalaanslag kan met dit krachtige middel worden schoongemaakt.

Behandeling Douglas hout

Voor de kwaliteit van het tuinmeubel is het niet noodzakelijk om je douglastafel te behandelen. Wanneer je graag de warme rode kleur wilt behouden raden we dit wel aan omdat je tafel anders binnen een jaar zal gaan vergrijzen. DuuMaa-Tafels gebruikt een Douglas olie bestaande uit een mix van naturel en teak om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de originele kleur van het hout. Andere kleuren zijn natuurlijk ook mogelijk, doe ons dan even een berichtje!

Wanneer je kiest voor behandeling adviseren we om dit 1-2 keer per jaar te herhalen voor het beste resultaat. Lees hier meer over de behandeling. Op onderstaande afbeeldingen is goed het verschil te zien tussen een onbehandelde en behandelde tafel. De onbehandelde tafel zal wel iets donkerder worden, maar door het schuurproces is de tafel aan het begin iets lichter van kleur.

Maatwerk in Douglas hout meubels

Regelmatig krijgen we maatwerk aanvragen en dat vinden we leuk! Standaard in ons assortiment zit de rechthoekige douglastafel maar ook ovaal, deens ovaal en rond is mogelijk. Heb je zelf een idee? Neem gerust contact op, we denken graag met je mee!