fbpx

Gratis bezorging en montage vanaf €75,- in NL

Bezorging binnen 1 tot 3 weken!

Eigen productie en showroom in Hoogeveen
Persoonlijk contact ✓

Wat is beter Douglas of hardhout?


JUli 2024

Douglas of hardhout?

Ben je op zoek naar een tuintafel maar twijfel je over welke houtsoort je moet kiezen? Douglas en hardhout Iroko zijn beide populaire houtsoorten maar verschillen in duurzaamheid en uitstraling. In deze blog leggen we je precies uit wat de kenmerken & voor en nadelen zijn zodat jij straks een weloverwogen keuze kunt maken!

Waarom kiezen voor hardhout?

Wanneer we douglas hout en hardhout met elkaar vergelijken gaat onze voorkeur uit naar de hardhoutsoort Iroko. Dit is een duurzamere houtsoort dan het bekende douglashout en heeft een rustigere uitstraling. De tafel bevat minder noesten, is sterker en heeft een relatief gunstige krimp. Daarnaast gaat iroko hout maar liefst 20 jaar mee!

Is douglas hout geschikt voor buiten?

Allereerst is het goed om iets van beide houtsoorten te weten. Douglas is afkomstig van de douglasspar en de meest bekende houtsoort voor buiten dus daar heb je vast al van gehoord. Iroko is een minder bekende houtsoort maar desalniettemin nog duurzamer en geschikt voor zowel binnen als buiten! 

Duurzaamheidsklassen hout

Is douglas duurzaam?

Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3. Dat houdt in dat de houtsoort rond de 10 tot 15 jaar meegaat. In vergelijking met Iroko is douglashout dus minder duurzaam. Het hout staat bekend om zijn mooie warme kleur. Kies je voor een onbehandelde tafel, dan zal het hout binnen een jaar gaan vergrijzen. 

Hoe lang gaat Iroko mee?

Iroko is een duurzame hardhoutsoort afkomstig van de Milicia boom uit West-Afrika. het hout gaat ongeveer 25 jaar of langer mee en valt daarom in de duurzaamheidsklasse 1-2. De duurzaamheid en kwaliteit kan per plank verschillen maar hiervoor geldt: hoe zwaarder de plank en donkerder de kleur, hoe duurzamer de plank!

Waar wordt hardhout voor gebruikt?

Hardhout wordt toegepast op heel veel verschillende gebieden. Denk aan kozijnen, ramen, deuren, gevelbekleding, vlonders, meubels, trappen, scheepsbouw en ga zo nog maar even door 🙂 Eindeloze mogelijkheden dus! Door de lange levensduur hebben wij ervoor gekozen om onze tuintafels ook aan te bieden in de hardhout soort Iroko.

Wat zijn kenmerken van hardhout?

Iroko is doorgaans noestvrij dus het hout heeft een rustige uitstraling. De kleur van het hout varieert van botergeel tot bruingele gouden, chocolade tinten. Wanneer je de tafel onbehandeld laat staan zal het hout na enkele weken/ maanden beginnen te verkleuren en uiteindelijk zal het op een mooie manier vergrijzen. Het hout heeft een rechte of iets golvende kruisdraad.

Voordelen en nadelen Iroko

Voordelen Douglas hout

 • Iroko hout is grotendeels noestvrij 
 • Luxe en rustige uitstraling. 
 • De tafel vergrijst op een mooie manier.
 • Zeer duurzaam
 • Stabiele houtsoort

Nadelen Douglas hout

 • Het zijn zware tafels. Maar daarvoor geldt; wanneer je een tafel besteld bezorgen én monteren we de tafel bij jouw in de tuin! S
 • Hogere prijsklasse
 • Gevoeliger voor kromtrekken wanneer er tijdens het drogen spanningen ontstaan in het hout. (na bewerking is hier weinig sprake meer van)

hardhout iroko tuintafel rechthoekig

Stel zelf jouw droom tafel samen van 4 tot maar liefst 12 personen! Kies je lengte, favoriete onderstel en eventuele behandeling en tuinstoelen om jouw tuinset compleet te maken! Op zoek naar een ronde of ovale tafel? Ook die vind je bij onze tuintafels pagina!

Wat zijn nadelen van douglas hout?

 • Kop en haarscheuren: Douglas hout zal kop en haarscheuren krijgen omdat het hout ‘werkt’. Dit betekent dat het reageert op de weersomstandigheden. We leveren de tafel netjes en geschuurd af maar uiteindelijk zal de tafel dus niet hetzelfde blijven 😉 
 • Douglas bevat noesten: Douglas bevat van nature noesten die goed zichtbaar zijn.
 • Douglas hout heeft een matige duurzaamheidsklasse

Douglas
Tuintafel Rechthoekig

Ben jij gevallen voor onze douglas tuintafel? Stel zelf jouw tuinset samen via onze ‘stel zelf samen’ optie of neem een kijkje op onze tuintafels productpagina, ook verkrijgbaar in ovaal of rond!

Het verschil tussen Douglas en hardhout

De prijsklasse van Iroko ligt hoger omdat het hout duurzamer is, douglas zal rond de 10 jaar meegaan terwijl de levensduur van iroko meer dan 20 jaar is! 

Waar Douglas veel noesten bevat heeft Iroko dat doorgaans niet. De uitstraling van iroko hout is daarom luxer en rustiger dan douglas hout. De dikte van Iroko is iets dikker dan douglas waardoor het wat robuuster oogt. Daarnaast hebben onze douglas tafels altijd dezelfde breedte planken terwijl we bij Iroko ook gebruik maken van vervallen breedtes. Het Iroko hout wordt namelijk aangeleverd in verschillende breedtes waardoor we mooie combinaties kunnen maken!

Ons Iroko assortiment | Vakwerk uit onze werkplaats!

Wist je dat al onze producten worden geproduceerd in onze eigen werkplaats in Hoogeveen? Je bent van harte welkom in onze showroom en mocht je het leuk vinden voor een kijkje in de werkplaats. Doordeweeks en op zaterdag zijn we geopend. Neem gerust contact op of neem een kijkje in ons lookbook om alvast inspiratie op te doen!

Ovale tuintafel

Op zoek naar een eye catcher voor in jouw droomtuin? ga dan voor de ovale tuintafel van Iroko! Net anders dan de standaard vorm tafel en super gezellig!

Ronde tafel

vOLG ONS OP DE SOCIALS!